pondělí 15. prosince 2014

ITALSKÉ VÁNOCE. SERGIO BELLINI A OSUD CASTELLANA BISTRO.

Když mi Kuba Herynek z restaurace Šelepka poslal pozvánku na Italské Vánoce s majitelem Castellana, byl plán na sobotní večer jasný. Jako fanoušek všech podniků Castellana přece nemůžu chybět na degustaci:) A tak jsme se vypravili do Charlie's v centru Brna, abysme se dozvěděli, jak to vlastně s těmi Vánoci v Itálii je.




Lístky na degustaci se kvůli kapacitě kupovaly předem a řízená degustace včetně jídla vyšla na 380 czk. Návštěvníků se sešlo opravdu dost. Nebo spíš návštěvnic, protože ty na Italské Vánoce převažovaly:)) Degustace byla plánovaná na dvě hodiny než se sejdou první zákazníci podniku. K dispozici byly čtyři vzorky italského vína, které Sergio vybral dle jídla, které jsme ochutnávali. Na jídlo jsme degustovali pět chodů, které Italové rádi na večeři. Na úvod jsme se dozvěděli taky něco ze života Sergio Bellini, třeba jako to, že má rád americký fotbal a samozřejmě miluje jídlo:)




Jako první chod jsme k bílému vínu degustovali tradiční italskou focacciu, která byla s tuňákem a cherry rajčaty. Chutí jsme se tak přenesli do krásné oblasti Středozemního moře.





Druhé jídlo byly italské škvarky, se kterýma jsem se setkala i u "Itálie na stole", populární prkýnko plné specialit v obou Castellana podnicích. Italské škvarky z oblasti Emillia Romagna se dají jíst jako chipsy a jsou zbavené tuku. Následoval vzorek červeného vína. 

 



Jako teplý chod jsme ochutnali mleté vepřové maso, chutí hodně podobné našemu karbanátku, nicméně toto bylo o poznání výraznější a méně opečené. K masu se hodí výrazná červená vína, takže i další vzorek byl z řady vín červených.


 
Kdo by neznal populární italskou bábovku, kterých je v Itálii v každém obchodě plno:) Tyhle tradiční bábovky například s rozinkama si můžete zakoupit i v restauracích Castellana. Bábovka nechybí na žádném italském stole. Chutí se podobá naší vánočce, ale je o poznání krémovější a o něco sladší. Jako poslední chod byla bábovka s krémem. K dezertům jsme degustovali prosecco Valdobbiadene. Výborná záležitost, kterou taktéž můžete ochutnat v PianoWine nebo zakoupit v obchodě Itálie na stole.




Na degustaci jsme se dozvěděli o historii a chuti degustovaných vín, o tradicích a výrobě jídla včetně regionů, kde se co vyrábí. Sergio nám také povykládal, jak se slaví Vánoce v Itálii, které jsou od nás trochu rozdílné. Pro ty, kdo nevědí, italský Ježíšek chodí až 25. prosince, což je jistá matoucí výhoda pro jeho děti:)) Prarodiče nadělují 24. a rodiče 25.:)

Jedna z novinek, se kterou nás seznámil je to, že Castellana bistro v Juliánově se bude zavírat kvůli malému potenciálu zákazníků, takže se bude k naší radosti přesouvat do centra a shodou okolností na Kobližnou. Castellana tak bude pěkně pohromadě. Koncept bude trochu jiný než na který jsme si zvykli, a to konkrétně bistrotéka, což je model, který zdárně funguje v Praze. Kdo bude chtít, může si sednout, dát si sklenku a pizzu anebo si vzít jídlo pohodlně domů. Nová Castellana tak bude do 2-3 měsíců v provozu. Těšíme se!


Dostali jsme také pozvánku do Castellana PianoWine, kde v sobotu hrál tatínek Moniky Bagárové. My se rozhodli na sklenku (no, spíš flašku) zajít a užít si příjemný večer. Musím pochválit slečnu, která nás obsluhovala, vínům opravdu rozuměla a dokázala nám velice dobrá vína doporučit. 



A co máte na Vánoce vy? Držíte se tradic anebo kapra vystřídá jiné hlavní jídlo? Já osobně kapra moc nemusím, ale k Vánocům prostě smažený kapr patří a už se na něj těším. A obzvlášť na rybí vývar z rybích hlav!

Sandra

Žádné komentáře:

Okomentovat